Menu Content/Inhalt
Kezdőlap arrow User kateg arrow Németországban jártunk!
Németországban jártunk! PDF Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 15.

Mikor tavaly átléptük ennek az iskolának a küszöbét, már tudtuk, hogy ajtók százai fognak megnyílni előttünk a nagyvilág felé. Hiszen ez az iskola egyedülálló az országban, mert sehol máshol nincs a diákok részére, hogy külföldön szakamai gyakorlatot teljesítsenek, és mindezért még juttatást is kapjanak.

Tóth Nóra
IFO szakmenedzser N2

Ezt a lehetőséget megragadva és kihasználva, 14 tudásra és kalandvágyra éhes "nebuló", tavasszal aláírta munkáltatói szerződését. Akkor már tudtuk, hogy nincs visszaút, most már menni kell, hív Németország.

Május 31-én du. négykor, vegyes érzésekkel, hatalmas bőröndökkel és könnyek közt felszáltunk a buszra, ami Németország felé repített minket. 22 óra megeröltető és igencsak kényelmetlen buszozás után megérkeztünk Legdenbe. Legden - mint ahogy az összes többi gyakorlóhely - Németorzság északi részén Észak-Rajna Westfáliában található kicsiny városka volt.
Legden

Leszáltunk a buszról, és akkor tudatosult bennünk igazán, hogy nincs többet anya, apa és magyar nyelv. Elköteleztük magunkat három hónapra. Mindennapi munka és a nyelv erőteljes javítása, ez volt a feladatunk a nyárra. Teljesen magunkra voltunk utalva. A fizetésünkből éltünk, magunkra takarítottunk, mostunk.

Félúton találkoztunk. Július közepén - minden évben más városban - Gronau-Epében találkoztunk. Ezt úgy hívják, hogy Bergfest. Nagyon örültünk, hogy végre láthattuk egymást, de azért rossz is volt egy kicsit. Mindenki elmesélte, hogy mi történt vele addig. Sokan 10-15 kg-t fogytak, korházban kötöttek ki, mert nem úgy sikerült a krumplipucolás ahogy elő volt írva Smile. Dehát ez mind benne van a pakliban. Hiszen melyik munka nem jár veszéllyel.

Augusztus 30-án reggel 9-kor, széles mosollyal, de azért belül kicsit szomorúan száltunk be a konzervdobozba, ami végre hazahozott minket.

Utunk nem sikerült teljesen akadálymentesen, mert Dormund környékén dugóba kerültünk, majd miután átléptük Hegyeshalomnál a magyar határt, lezárták a hazafelé vezető utat, ill. a benzinkutat ahol tankolnunk kellett volna. De hát akkor már azt mondtuk, hogy nem számít, mert ITTHON VAGYUNK!!!

Azt hiszem, mindannyiunk nevében kijelenthetem, hogy nem csak a nyelvet sikerült kint megtanulnunk. Ez alatt a három hónap alatt felnőtté váltunk. Megtanultunk egyedül élni, a gondjainkat egyedül megoldani és gondoskodni saját magunkról. Nagyon sokat tanultunk kint. Így utólag is szeretnénk megköszönni tanáraink segítségét, hiszen igazuk volt. MEGÉRTE!!!

Utolsó frissítés ( 2008. szeptember 15. )
 
< Előző   Következő >

Hírmorzsák

Még nem döntötted el, hogyan tovább?
Szeretnél nyelveket tanulni és mellette egy szakmára is szert tenni?
Szeretnéd a szakmát részben idegen nyelven tanulni? (Jelentkezési lap)
Tovább...
 

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj