Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Véget ért a németországi gyakorlat PDF Nyomtatás E-mail
2015. szeptember 11.

Augusztus 31-én befejeződött a három hónapos németországi szakmai gyakorlat.
Tapasztalatait és élményeit osztja meg Nagy Kamilla.

Nagy Kamilla munkaruhában10 fős kis csapatunk 2015. május 30.-án indult útnak vonattal Münsterbe. 31.-én Lüttgens Úr már nagyon várt minket. Innen az utunk Coesfeldba vezetett, ahonnan a szállodák vezetői a választott gyakornokaikat az adott városba vitték. Vasárnap délutánra mindenki megérkezett a saját szállodájába, majd elfoglaltuk ideiglenes kis lakásunkat.

A szakmai gyakorlatot adó szállodám a billerbecki Hotel Weissenburg volt. A Niehoff család tulajdonában áll, 1911-ben alapították és az eltelt évtizedekben hatalmas szállodává nőtte ki magát.

Június első napján megkezdődött a gyakorlat, mindenki munkába állt, ki ki a saját beosztása szerint. Sokféle feladattal kellett megismerkedni a gyakorlat során, például konyhai kisegítőként, pincérként kellett helyt állnunk. Megszeppenve, de nagy lelkesedéssel álltunk munkába, ám a kezdeti nehézségeket gyorsan leküzdöttük. Érdekes volt megismerni egy másik nép kultúráját, szokásait, főleg, hogy még a nyelvet is szokni, gyakorolni kellett.

Számomra a kommunikáció jelentette a legnagyobb kihívást, intenzíven csak egy éve tanulom a német nyelvet. Ez volt életem első felelősségteljesebb munkája és ezt egy másik országban, másik nyelven hatalmas élmény volt megtapasztalni.

Az első hónapban arra törekedtem, hogy minél jobb kapcsolat alakuljon ki a munkatársaimmal és a rám bízott feladatokon kívül a hétköznapi kommunikációba is betudjak kapcsolódni. Munkatársaim több országból származtak (Lengyelország, Románia, Kazahsztán, Franciaország, stb..). Sok kultúra találkozott a gyakorlati helyemen, ennek ellenére mégis családias légkörbe érezhettem magam.

Munkatársaim segítőkészsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy két-három hét eltelte után könnyen beilleszkedtem és a napi feladataimat önállóan, magabiztosan el tudtam látni. A jó társaság beszélgetésre inspirál, ahol már nemcsak a megértés, hanem a magam megértetése lett a cél.

Gyorsan kialakult a munkarend. A főnök bizalmának tekintem azt, hogy alig egy hetes gyakorlat után az egyik legérdekesebb, legnagyobb kihívást jelentő délutános műszakban dolgozhattam. Ebben a munka beosztásban nagyon sok rendezvény-, konferencia vendég kiszolgálásában vehettem részt.

Minden hétvégén esküvő volt a hotelban, érdekes volt az ottani hagyományokba betekinteni. Számomra a legérdekesebb esküvői ajándék a WC papírból készített emeletes torta volt, ami a németeknél egy régi hagyomány. Maradandó élményt nyújtott a vasárnapi „szoknyás-nap” is. Ez egy vasárnapi szokás volt a Weissenburgban, hogy minden női pincérnek szoknyát kellett viselnie. Ilyenkor mindig nagyon sokan voltak az étteremben, főleg törzsvendégek.

Harmadik hónapomban már könnyedén vettem a kommunikációban az akadályokat. Önállóan dolgozhattam. Sokat köszönhetek a munkatársaimnak, akik készségesen álltak a segítségemre. Bármikor számíthattam rájuk, szabadidőmet mindig velük töltöttem.

Nagyon féltem elindulni az „ismeretlenbe”, ennek ellenére belátom, hogy ez fontos lépés volt az önállósodás útján.

Szerencsésnek érzem magam, mert ebben az iskolában tanulva lehetőséget kaptam a német nyelvvel német közegben ismerkedni, miközben bepillantást nyerhettem ennek a népnek a kultúrájába, mindennapi életébe. Mai világban más nyelvek ismerete nagyon fontos, mert ahogy a mondás is szól:
„Minél több nyelvet beszélsz, annál több ember vagy!”

Nagy Kamilla 14/A

Utolsó frissítés ( 2015. szeptember 15. )
 
< Előző   Következő >

Hírmorzsák

Szeretnél nyelvettanulni Angliában? Szeretnél munkatapasztalatot szerezni Angliában? Szeretnél nyelvet tanulni és munkatapasztalatot szerezni?
Tudunk egy lehetőséget!
Tovább...
 

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Online felhasználók