Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Több lettem PDF Nyomtatás E-mail
2015. június 30.
Még csak pár napja érkeztem haza a 91 napos angliai szakmai gyakorlatomról, így az élmények nagyon frissek, szinte úgy tudok írni a külföldön töltött hetekről mintha még mindig angol földet taposnék.
Schneider Norbert beszámolója...

Úgy érzem, hogy egy felnőttebb ember tért vissza Magyarországra személyemben és a gyakorlaton tanultak mind-mind segítségemre lesznek úgy az iskolában és azután a munkahelyen, mint az élet bármely egyéb területén. Azokat a tapasztalatokat, amiket ez alatt a 3 hónap alatt szereztem, rendkívül fontosnak és meghatározónak tartom és úgy vélem mindenkinek szüksége lenne egy ilyen szakmai gyakorlat elvégzésére idegen országban, ha más miatt nem is, legalább az identitáskeresés miatt. Az ott szerzett élményeket senki nem veheti el és egy örök életre szólnak. De mik is ezek a tapasztalatok és élmények?
2015. március 21-én, egy szombati napon landolt a Budapest-Luton járat a szigetországban, a fedélzeten velem és 15 osztálytársammal. Ugyan jó pár idegen országban megfordultam már, az angolok szervezettsége, nyugalma és türelme meglepett. A következő pozitív csalódás a fogadó családnál ért, akiknél egy hetet töltöttem és már az első este baráti beszélgetéssé alakult a bemutatkozás. Nehéz dolog leküzdeni a gátlásosságot, bátran, határozottan megszólalni bármilyen idegen nyelven, de a család mindenben segítségemre volt és egyre természetesebbnek éreztem azt, hogy minden szituációban angolul szólaljak meg. A válaszaim egyre gyorsabbak lettek, egyre kevesebb ideig formáztam magamban egy mondatot mielőtt az elhagyta a számat és ez a fejlődés boldoggá tett. Hasznát vettem az iskolában is, ahol az első hetünk délelőttjeit töltöttük. Angolóráink voltak, nagyon jó hangulatban teltek el és tulajdonképpen szerettem oda járni.

Schneider Norbi munka közben

Az ezután következő 12 hétben napjaim túlnyomó többségét a gyakorlati helyemen, egy bournemouthi szállodában töltöttem, ahol többféle munkakörrel is megismerkedtem. A vendéglátóipart eddig kizárólag fogyasztóként érintő személyből az asztal másik oldalára kerültem, rengeteg szakmai tapasztalatot begyűjtve a hetek alatt. A szállodában sokféle náció fordult meg, akiket legalább ugyanennyi országból származó személyzet szolgált ki. Élesben is megtapasztalhattam, hogy mennyire fontos a multinacionalitás, hogy mennyire hatékonyan tud együtt dolgozni sok különböző helyről és kultúrából származó dolgozó. Büszkeséget és örömöt éreztem, amikor arra gondoltam, hogy én is a csapat része vagyok.

Amikor nem dolgoztam, próbáltam hasznosan eltölteni a szabadidőmet, így többször kirándultam, előre megtervezett utakat sétáltam végig, vagy csak a tengerparton heverésztem (meglepően meleg volt az időjárás Angliához képest) és relaxáltam. Szívesen kóstoltam meg különböző fogásokat éttermekben, pubokban. Ezek az ételek szintén más-más országok jellemző ételei voltak és egy-kettő kifejezetten elnyerte a tetszésem.

Természetesen éreztem honvágyat is, mint mindenki más. A kint szerzett ismerősök, barátok azonban mindig a segítségemre voltak, jól éreztem magam velük és sok érdekes történetet hallhattam tőlük és én is megoszthattam velük minden tapasztalatom és élményem.

A baráti kapcsolatokon kívül a munkakapcsolatokat is ápoltam és kifejezetten fontosnak tartottam. A gyakorlat leteltével biztosítottak arról, hogy csak egy e-mailembe kerül referencialevelet kapnom a szállodától, így növelve az esélyeimet egy jövőbeli állásinterjún vagy pályázaton.

Száz szónak is egy a vége, kulturális és szakmai tapasztalatokkal tele, önmagamat jobban megismerve tértem haza a nyári szünetre Angliából múlt szombaton, június 20-án. Mosolyogva szálltam le a repülőről, hiszen (és most önmagamat fogom ismételni) tudtam, hogy amit az elmúlt 13 hét adott nekem, azt lehetetlen elvenni. Több lettem.
 

Utolsó frissítés ( 2015. szeptember 07. )
 
< Előző   Következő >

Hírmorzsák

Megtudhatod milyen képzésekre milyen feltétellel jelentkezhetsz (Jelentkezési lap ). 

Külföldi szakmai gyakorlati lehetõség anyagi elõnyökkel évente 30-40 diáknak. Folyamatos tájékoztatás és céltudatos felkészítés a felsõfokú tanulmányok külföldön történõ folytatására, valamint külföldi munkavállalásra. 

Tovább...
 

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Online felhasználók