Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
Kísérőtanári beszámoló a márciusban kezdődött szakmai gyakorlat első hetéről PDF Nyomtatás E-mail
2015. április 03.
A csatorna portján...
...Utunk során megnéztük a városházát (Town Hall), a háborús emlékművet (War Memorial), a hőlégballont (Bournemouth Eye), ugyanakkor az ócenáriumhoz, illetve a tengerparthoz is lementünk...
Gábor Gabriella beszámolója

A csoport 2015. március 21-én indult a Debreceni Nemzetközi Reptérről. A diákok a megbeszélt időpontban, 10.00-kor ott voltak. Az útlevél-ellenőrzés, illetve a csomagok leadása után 11.55-kor indult el járatunk, a WizzAir W6 2206-ös járata, mely helyi idő szerint 13.50-kor landolt a londoni Luton reptéren.

Ami a Bournemouth-ba való utazást illeti, minden rendben volt. London és Bournemouth között a közlekedés optimális. Szinte óránként indul busz a londoni Luton reptérről Bournemouth-ba. A National Express járatával utaztunk, mely a reptérről indult és a Bournemouth-i pályaudvarra, a Travel Interchange-be érkezett. A menetidő 4,5 óra volt, egy jegy ára £34-ba került; délután 14.55-kor indultunk a reptérről busszal a londoni Victoria Station-ben volt az átszállás, Bournemouthba pedig 19.35-kor érkeztünk.
Bournemouth-ba való érkezésnél a diákok taxival jutottak el a szálláshelyre.

A szállással kapcsolatban pozitív tapasztalatról számoltak be a diákok. A családoknál történő elszállásolás nagyon jó megoldás a diákok számára, hiszen így könnyebbé, gördülékenyebbé tehető az átmenet az otthoni környezet és egy számukra szokatlan környezet, kultúra között. A családnál eltöltött időszakban a diákok betekintést nyernek egy angol család életébe, illetve már az angol konyha jellegzetes ételeivel is kezdtek megismerkedni, hiszen a családok reggelit és vacsorát biztosítottak számukra.
A diákok szembesültek az angol konyha jellegzetességeivel, melyek nagyon különböznek a magyar étkezési szokásoktól. Pozitívumként értékelném azt, hogy sokan bátran kipróbálták a jellegzetes angol ételeket; tehát elkezdték abba a más, számukra idegen kultúrába való beilleszkedést.

Ami a szállást illeti, a Laguna Hotelben szálltam meg, mely kb. 15-20 perc sétára található az English2000-tól. Nagyon jó volt az, hogy internetes hozzáférést biztosítottak, így délutánonként is tudtam tartani a kapcsolatot úgy a diákokkal, mint az otthoni iskolával.

Március 22-én, vasárnap a diákokkal együtt a város nevezetességeivel ismerkedtünk. Természetesen a találkozóhely az iskola volt, ahol találkoztunk Kenny Rodia iskolaigazgatóval. Városnéző túránk a parkban kezdődött (Lower, Central, Upper Gardens). Utunk során megnéztük a városházát (Town Hall), a háborús emlékművet (War Memorial), a hőlégballont (Bournemouth Eye), ugyanakkor az ócenáriumhoz, illetve a tengerparthoz is lementünk. Ugyancsak vasárnap telefonkártyát vásároltunk, illetve a diákok pénzt is váltottak, és megnéztük, hogyan tudnak kivenni pénzt az otthoni számlájukról az itteni automatákból.

Március 23-án megkezdődött az egyhetes nyelvi-szakmai felkészítő, mely március 27-én zárult.
Míg a diákok a délelőtti órákban, 9.00-12.30 között az iskolában voltak, néhány bankban érdeklődtem bankszámlanyitási feltételeik felől. Sajnos évről-évre egyre nehezebb bankszámlát nyitni, egyre több feltételt állítanak a bankok, ezzel megnehezítve a diákok bankszámlanyitását. A Bournemouth-ban maradó diákoknak sikerült időpontot kapni a következő hétre a Lloyds banknál. Annak a két diáknak, akik Walton-ba utaznak sikerült számlát nyitni a Santander banknál; három diáknak viszont az English2000 által kiállított levéllel önállóan kell elmenniük a bankba és számlát nyitni. A recepción dolgozó Kate maximális segítséget nyújtott a banki ügyintézéshez.

A társadalombiztosítási szám igénylésénél is az English2000 nyújtott segítséget. Paul említette, de tapasztaltuk is, hogy egyre nehezebb időpontot kapni.

A tanórákat követően minden nap találkoztam a diákokkal, és tulajdonképpen együtt töltöttük el az egész délutánt. Ugyanakkor megmutattam a diákoknak azokat a helyeket, melyek hasznosak lehetnek számukra, pl. információs iroda, ahol menetrendet vehetnek, illetve bármilyen utazással kapcsolatban információt kérhetnek, a postát (WHSmith), a szupermarketet (ASDA, LIDL).
A kulturális program részeként hétfőn elmentünk a Szent Péter-templomba (St. Peter’s Church), mely egy gyönyörű neogótikus épület, és melynek kertjében van Mary Shelley, a Frankenstein írónőjének sírja.

Csütörtökön azok a diákok, akik nem Bournemouth-ban fognak dolgozni, megkapták a vonatjegyet, és részletes útbaigazítást, hogyan jutnak el a szálláshelyükre. Azok, akik Bournemouth-ban maradnak pedig felhívták a szállásadójukat, és megbeszélték, hogy vasárnap mikor foglalhatják el szálláshelyüket.

Pénteken azok a diákok, akik Bournemouthban fognak dolgozni elmentek a szállodákhoz, hogy majd első munkanapjukon könnyen eljussanak oda. Két diáknak kötelezően el kellett mennie a munkahelyére találkozni a munkáltatóval.

SIM kártyát a repülőn kaptak a diákok, melyen £1 lebeszélhető kredit volt. A Phones4U nevű üzletlánc sajnos megszűnt, de természetesen találtunk más helyet, ahol a diákok feltöltötték a kártyájukat. A Lebara kártyával a diákok egymás között ingyen beszélhetnek. Magyarországi vezetékes és mobil számok egyaránt 1 penny/perccel hívhatók.

A külföldi partneriskola nagyon segítőkész volt. Az English2000 tanárai felkészültek, közvetlenek voltak, a diákok meg voltak elégedve az oktatás minőségével és a tanárok is diákjainkkal, mint ahogyan az értékelőkből is kiderül.
Az egyhetes felkészítő március 27-én, péntek délután zárult, mely után még egyszer megbeszéltünk mindent a diákokkal, és utána elbúcsúztunk.

Gépem, a WizzAir W6 2206-ös járata, március 28-án, szombat délután 14. 25-kor indult vissza, az út problémamentes volt, és sikeresen landolt Budapesten 17.50-kor.

Utolsó frissítés ( 2015. július 01. )
 
< Előző   Következő >

Hírmorzsák

Még nem döntötted el, hogyan tovább?
Szeretnél nyelveket tanulni és mellette egy szakmára is szert tenni?
Szeretnéd a szakmát részben idegen nyelven tanulni? (Jelentkezési lap)
Tovább...
 

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Online felhasználók