Menu Content/Inhalt
Kezdőlap
"... remek élmény volt ..." PDF Nyomtatás E-mail
2012. június 18.

Jól éreztem kint magam, a három hónap teljes egészében egy remek élmény volt. A gyakorlat ideje alatt úgy érzem, hogy felnőttem...

Krisán Péter beszámolója


 

Bevezető
Minden embernek eljön az a bizonyos nagy lehetőség az életében, amivel élnie kell. Ez a nagy lehetőség számomra az angliai gyakorlat volt, amiben sikerült részt vennem az Eötvös József Iskolaalapítvány Szakközépiskolája és a Leonardo program támogatásával, amiért rendkívül szerencsésnek mondhatom magam. Természetesen ez egy kissé összetettebb a procedúra, mintsem jelentkezni a programra, hiszen a részvételért tenni is kell dolgokat, illetve bizonyos elvárásoknak kell megfelelni, mint ahogy ez az életben is így van. Heteken át különböző felkészítő órákra jártam a csoporttársaimmal. Maguk a felkészítő órák jól felépítette, érdekesek voltak és igen hasznosnak bizonyultak, mint utólag kiderült. A három hónapos gyakorlat ideje alatt rengetegszer mosolyogva emlékeztem vissza arra, hogy az órákon mennyi mindent már megtanítottak a tanáraink az Eötvösben.
Az utazás előtti órák szinte percekké mosódtak össze, hiszen csak az járt a fejemben, hogy hamarosan indulunk Angliába, ahová mindig is el szerettem volna jutni. Igen, sajnálatos módon a program nélkül nem adódott meg a lehetőségem kijutni előtte, így rettentően hálás lehetek ezért a lehetőségért. Angliába repülőgéppel utaztunk ki, ami szintén olyan dolog, amit ugyancsak az iskola által tapasztalhattam meg először.

Általános észrevételeim
Az első hét elképesztően gyorsan eltelt. Ilyenkor egy hétig az English 2000 iskolában tanultunk, Bournemouth-ban, ahol a napi négy - nem túl megerőltető - tanóra mellett rengeteg időnk volt városnézésre és arra, hogy elkezdhessünk megismerni egy teljesen más világot.
El sem hittem, hogy az elkövetkezendő 12 hetet ebben a csodálatos országban fogom tölteni. Anglia leírhatatlanul gyönyörű, és nem csupán esztétikai dolgokra gondolok, mint például a rikitó zöld füves- fás tájak, parkok, tiszta utcák, közterek és hangulatos házak, hanem az emberek arcán féktelenül meglévő mosoly teszi azzá. Az ember az első pillanattól érzi, hogy más kultúrával áll szemben, ugyanis mindenki vidám és meglepő látni azt, hogy a sok nemzet békésen megél együtt. Nyilvánvalóan ott is vannak rossz emberek, de azért eléggé szembetűnő a kontraszt kis hazánk és ezen nyugat-európai ország között.
Az utcák, buszok tiszták. Persze ott is szemetelnek az emberek, de az biztosra vehető, hogy másnapra nyoma sem lesz az előző esti bulinak. Mindemellett azt vettem észre, hogy nagyon segítőkészek az emberek. Alapvetően minden helyen, ahol más emberek szolgálnak ki (pl. boltok, posta, bank, fodrász, stb.), nagyon segítőkészek, barátságosak, és ami nagyon fontos, hogy ők is mosolyognak. Egyébiránt olyan apró dolgok teszik a kint tartózkodást kellemesebbé, mint például a buszok azon tulajdonsága, hogy ha elfogynak az ülőhelyek, akkor a busz tetején lévő kijelző "Not in Service" feliratra vált, jelezve, hogy nincs több férőhely, így nem kell azon a többi ember között préselődni. Tapasztalataim szerint a megélhetés esélye és az átlagszínvonal magasan a magyarországi szint felett szárnyal.

Munkahelyi tapasztalatok
Osztálytársam és én Wantage-ban, egy aránylag kicsi városban éltük mindennapjainkat egy családi házban, a főnökünkkel és annak családjával. A munkahelyünk a La Fontana étterem és szálláshely volt, ami East Hanney-ben található. Ez egy olasz családi vállalkozás, ami kicsi, azonban közkedvelt és eléggé forgalmas. A munkatársaink és főnökeink egytől egyig barátságosak és segítőkészek voltak, így könnyedén be tudtunk illeszkedni és hamar a csapat szerves részévé váltunk. A szorgalmas munkát megbecsülik, nagyra tartják, mosolyogni pedig erősen ajánlott. Az udvariasságot pedig említeni sem kell, hiszen az alapvető.

Konklúzió
Jól éreztem kint magam, a három hónap teljes egészében egy remek élmény volt. A gyakorlat ideje alatt úgy érzem, hogy felnőttem, hiszen önálló lettem, emellett világot láthattam, szélesíthettem a látóköröm, szakmai tapasztalatot szereztem, és amit fontosnak tartok megemlíteni, az a referencia, ami a munkával jár. Biztos vagyok benne, hogy minden, amit Angliában tanultam az előnyömmé vált és meghatározó szerepet fog játszani a jövőmet illetően. Az sem elhanyagolható, hogy betekintést nyerhettem egy másik kultúrába, egy másik világba, ami hasonlósága ellenére mégis nagyban különbözik a miénktől. Eddigi életem talán legmeghatározóbb három hónapját mondhatom magaménak.
Mióta visszajöttem, egy kissé úgy érzem, hogy nem találom az elejtett fonal végét és a régi önmagamat sem, mivel visszavágyom. Ragadjátok hát meg az alkalmat és ne hagyjátok ki ezt az életre szóló lehetőséget, hiszen csak nyerhettek ezzel!
Végezetül szeretném megköszönni az Eötvös József Iskolaalapítvány Szakközépiskolája tanárainak és valamennyi dolgozójának, hogy a Leonardo Da Vinci program közreműködésével támogatták a külföldi gyakorlatot.


Krisán Péter

Utolsó frissítés ( 2012. június 25. )
 
< Előző   Következő >

Hírmorzsák

Megtudhatod milyen képzésekre milyen feltétellel jelentkezhetsz (Jelentkezési lap ). 

Külföldi szakmai gyakorlati lehetõség anyagi elõnyökkel évente 30-40 diáknak. Folyamatos tájékoztatás és céltudatos felkészítés a felsõfokú tanulmányok külföldön történõ folytatására, valamint külföldi munkavállalásra. 

Tovább...
 

Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Online felhasználók